Rakkaat sisarukseni (hyvin tietoisina urheilu- ja ruokavaliokokeiluistani) ostivat minulle joululahjaksi Hanna Skytän Fuel Food - Syö kroppa kiinteäksi kirjan. Tämä on ensimmäinen ruokavaliota käsittelevä kirja, johon kosken, joten suhtaudun siihen varauksellisen kiinnostuneesti. Onko teoriaa? Onko reseptejä? Onko paatoksellista saarnaamista vai avoin ja uusia ideoita/ajatuksia viljelevää?
Ehdin viikonloppuna vain selailla opusta, mutta kyllä se sen verran mielenkiintoiselta vaikutti, että tulee varmasti kahlattua kokonaisuudessaan läpi. Ja reseptit tietysti testattua! Palaan kirjan antiin varmasti myöhemmissä postauksissa.
Kirja oli valitettavasti kotona, kun keksin tänään töissä, että nyt on pakko leipoa marjapiirakka pakastimessa makaavista punaherukoista. Eihän se nyt kuitenkaan sovi mitään perinteistä mamman marjapiirakkaa tehdä (etenkin kun tässä on viikkotolkulla jo lipsuttu ruokavaliosta), vaan karppiversio sen olla pitää. Nopealla googletuksella löytyi kuin löytyikin (s)karppaajan versio mun lempparipiirakasta ja niinpä talsin (jumpan ja) kaupan kautta kotiin ja hellan ääreen.
Tätä jos mitä voi sanoa kokeelliseksi leipomiseksi: piirakka on a) gluteeniton, b) laktoositon ja c) vähähiilihydraattinen, se sisältää minulle täysin uusia tuttavuuksia kuten fibrexiä, psylliymia ja sukrinia (jonka kyllä korvasin stevialla) sekä ensimmäistä kertaa elämässäni punaherukoita. Toivottavasti perheen koekaniini arvostaa myös hyvää yritystä ;).
Karppaajan mamman marjapiirakka (täältä)
Pohja:
150g voita
1 1/2 dl sukrinia (korvasin 1dl steviaa)
2 kanamunaa
1 dl jauhettua Fibrexiä (ostin vahingossa hiutaleita)
1 dl pellavarouhetta
1dl proteiinijauhetta tai hasselpähkinäjauhetta
2tl psylliumia
2tl soodaa tai leivinjauhetta
Täyte:
Marjoja noin 2dl
1 purkki Valion maustamatonta profeel jugurttia (korvasin purkillisella kermaviiliä)
1 muna
1/2 dl sukrinia (korvasin 1/2dl steviaa)
kanelia tai vaniljauutetta
Uuni 175°C noin 30-40 minuuttia. Sekoita jauheet omaan astiaan. Aloita hieromalla sukrin pehmeään voihin ja lisää sitten munat yksitellen ja heti kohta jauheseosta ettei voi juoksetu. Lisää jauhe muutamassa erässä ja lisää tarvittaessa jotain lisää jos taikina ei näytä sopivalta. Painele taikina lusikalla piirakkavuokaan ja lisää marjat ja jugurttiseos päälle.
Ja vallan mainiohan siitä tuli! Ei toki 1-0 pärjää normaalille hiilarihöttöversiolle, mutta lähtökohdat huomioonottaen piirakka ei olisi voinut paremmin onnistua! Resepti pääsee varmasti reseptikirjaan, mutta seuraavassa versiossa pitää harkita sukrinin käyttöä ja muistaa ostaa jauhettua (ei hiutale) Fibrexiä.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti